Dumma gift!

Förstår om ingen orkar läsa det här, vem bryr sig egentligen om en katt. Men det här stämmer så bra in på Jeenges förlopp, jag känner mig hundra på att det är det han gluffsat i sig.

Glykolförgiftning
Det alla djurägare inte känner till är att etylenglykol är extremt giftigt för hundar och katter. Glykol smakar sött och gott, och därför slickar djuren gärna i sig vätskan om de kommer åt, (även utspädda pölar ute).

Den dödliga dosen för en katt är 1,5 ml per kilo kroppsvikt  vilket gör 0,75 cl för en 5 kg katt.

Glykol bryts ner i levern och de nedbrytningsprodukter
som bildas är giftigare än etylglykolen i sig.
Nedbrytningsprodukterna orsakar kraftiga obotliga njurskador och även påverkan på hjärnan sker så att djuret verkar berusat

Förgiftningens olika stadier

Glykolförgiftningen förlöper i 3 olika stadier. I det första stadiet som kommer inom 30 minuter till 12 timmar ses slöhet, vinglighet, illamående, kräkningar, ökad törst, och ökat urinavgång. Vid kraftigare förgiftningsfall får djuret kramper, blir medvetslöst och dör.
I det andra stadiet som kommer 12 till 24 timmar efter intag verkar symptomen att avta och djuret mår mycket bättre.
Då intaget av glykol inte varit så stort, kan det första och andra stadiet passera utan att djurägaren förstår att djuret är förgiftat.
Det tredje stadiet kommer efter 24 till 72 timmar. Då njurarna inte fungerar längre drabbas djuret av urinförgiftning. Urin produktionen minskar eller upphör. djuret blir mycket dåligt med nedsatt kroppstemperatur, kräkningar och ibland påverkan på hjärtfunktionen.

Diagnos av glykolförgiftning

I det fall när ägaren inte sett att katten eller hunden fått i sig glykol kan det vara svårt att ställa diagnosen etylenglykol-förgiftning. Liknande symptom kan man få vid mag eller tarm katarrer, inflammation i bukspottskörteln eller vid andra njursjukdommar.
De blodprov som tas visar tecken på njurskada och då är man redan i tredje stadiet och djuret går kanske inte att rädda.
I många fall kan man ställa dignosen på ett urinprov, då det utsöndras rikligt med oxalatkristaller som man kan se i mikroskop, tyvärr är det så att diagnos ställs efter obducering.



Fy vad less jag blir!

Kommentarer
Postat av: Linnea - Mamma till Freja

Men, men var har han fått i sig det någonstans? Vid bilarna?

2010-04-26 @ 07:45:29
URL: http://familjenlonnfeldt.blogg.se/
Postat av: Linnea - Mamma till Freja

Jag vet själv hur det är att förlora en katt, och jag tycker så sjukt synd om er. Hoppas ni får reda på vad det var som orsakade det.

2010-04-26 @ 08:31:52
URL: http://familjenlonnfeldt.blogg.se/
Postat av: Nathalie jonsson

vi var igår och lämnade in vår katt hoss veterinären och dom tror det är glykolförgiftning. han behandlades hoss veterinären på dagen igår och är hemma hoss oss på kvällen. Du som råkat ut för detta, hände det att eran katt slutade äta och matvägrade? Och magrade katten? förutom att han ej åt så betedde han sig som vanligt! För det hände våran och jag tycker inte det stämmer in på glykolförgiftning!

2012-02-16 @ 07:05:27
URL: http://fotonatta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0